9 z 28

fot. Blickpixel - pixabay.com
Pokrzywa
Pokrzywa to jedna z bardziej znanych dzikich roślin. Do jedzenia nadają się rośliny, które jeszcze nie kwitną.
10 z 28

fot. Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - składniki
Sałatka z różnych chwastów ma bardzo bogaty i ciekawy smak.
11 z 28

fot. Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - krwawnik
Młode liście krwawnika mają korzenny smak z lekką goryczką. To również zioło, o korzystnym działaniu m.in. na układ pokarmowy.
12 z 28

fot. Katarzyna Laszczak
Sałatka z różnych chwastów - babka lancetowata
Młode liście babki lancetowatej są pikantne i chrupiące. To również zioło. Działa m.in. bakteriobójczo, ale ma znacznie więcej właściwości.