https://e-budownictwo.pl
reklama

Jak przechowywać suszone grzyby? Co robić, żeby nie pleśniały? Zobacz, jakie pojemniki na suszone grzyby sprawdzą się najlepiej

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Podsuwamy kilka wskazówek, dzięki którym osuszone grzyby dłużej zachowają świeżość i aromat.
Podsuwamy kilka wskazówek, dzięki którym osuszone grzyby dłużej zachowają świeżość i aromat. fot. halibaba/pixabay.com
Suszone grzyby mają niepowtarzalny i intensywny aromat, dlatego świetnie sprawdzają się w kuchni. Stanowią m.in. kluczowy składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Niestety, nieodpowiednio przechowywane suszone grzyby szybko tracą swoje wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Mogą też zapleśnieć i zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby. Te zasady warto znać.

Spis treści

Suszone grzyby: w czym najlepiej je trzymać?

Grzyby, które po zebraniu w lesie odpowiednio wysuszymy np. w piekarniku, na słońcu czy specjalnej suszarce do grzybów, powinny mieć jasny kolor, intensywny aromat i być sprężyste w dotyku. Dobrze wysuszone grzyby powinny delikatnie kruszyć się z lekkim trzaskiem w placach. Jeśli zadbamy o odpowiednie ich przechowanie, długo zachowają swoje walory zapachowe i smakowe.

Prawidłowo wysuszone grzyby powinniśmy umieścić w szczelnych naczyniach. Dzięki temu nie zaatakują ich m.in. panoszące się często w kuchni mole spożywcze. Wybierajmy pojemniki wysokiej jakości (sprawdzonych producentów), które przeznaczone są do przechowywania żywności. Zanim włożymy do nich suszone grzyby, najpierw dokładnie je umyjmy i wysuszmy.

Najlepszym przechowywać suszone grzyby m.in. dobrze i solidnie zamykanych:

  • szklanych słojach,
  • plastikowych pudełkach,
  • metalowych puszkach,
  • emaliowanych naczyniach.

Nigdy nie przechowujmy suszonych grzybów w torbach foliowych ani papierowych, bo szybko mogą się zepsuć i stracić swoje cenne walory. Unikajmy też wieszania wysuszonych grzybów na sznurku czy wkładania ich do lnianych woreczków. Tego typu tradycyjne sposoby nie zabezpieczą ich przed szkodnikami i pleśnią.

Zobacz: Jak odpowiednio pokroić grzyby do suszenia?

Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby w domu

Zanim włożymy suszone grzyby do hermetycznych pojemników, sprawdźmy, czy nie są one w środku wilgotne. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w ciemnym oraz suchym miejscu. Unikajmy wilgoci oraz światła, bo nasz susz szybko stracić aromat i smak. Idealnym schowkiem na pojemniki z suszonymi grzybami będzie zamykana półka w spiżarni czy kuchni lub komoda w salonie.

Sprawdź, jak długo można przechowywać suszone grzyby

Zdania na ten temat są podzielone. Wielu wytrawnych grzybiarzy twierdzi, że prawidłowo wysuszone grzyby można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet 2-3 lata. Co jakiś czas warto jednak sprawdzać, w jakiej są kondycji i czy nie pokryły się pleśnią.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jednak najlepiej zużywać suszone grzyby na bieżąco. Nie warto robić ogromnych zapasów suszu, którego nie uda nam się spożytkować do kolejnego sezonu grzybowego.

Zobacz też: Przepis na tradycyjną zupę grzybową z suszonych podgrzybków i borowików.

Przechowuj żywność bezpiecznie
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo