13 z 17

fot. Fot. Iakov Filimonov<span>
Nóż do krojenia mięsa w plastry i filetowania powinien mieć długie ostrze wykonanie z cienkiej stali.
14 z 17

fot. Fot. gate74 (Pixabay.com)
Szeroki nóż do krojenia ciasta posłuży również do jego wygodnego nakładania.
15 z 17

fot. Fot. (123RF)
Miłośnik sera powinien zainwestować w specjalistyczny nóż do sera, a najlepiej dwa tego typu noże – jeden do miękkich serów, drugi do gatunków twardych. Otwory w nożu widocznym na zdjęciu ułatwiają porcjowanie miękkich serów (takich jak np. camembert czy brie), ponieważ zapobiegają ich przyklejaniu się
16 z 17

fot. Fot. ivabalk<span>
Tak wygląda wykrawacz do melonów i arbuzów. Dzięki niemu można formować miąższ w małe, dekoracyjne kulki.