https://e-budownictwo.pl
reklama

Popularna przekąska okazała się najbardziej trującą rośliną 2025 r.

Katarzyna Laszczak
Za najbardziej trującą roślinę 2025 r. uznano nerkowce.
Za najbardziej trującą roślinę 2025 r. uznano nerkowce. fot. pixabay.com
Od ponad 20 lat Ogród Botaniczny w Hamburgu wybiera najbardziej trującą roślinę świata. Nie brakuje zaskoczeń, bo często okazują się nimi… rośliny jadalne. Nie inaczej było w tym roku, bo za najbardziej toksyczną uznano pewną popularną przekąskę.

Spis treści

Nerkowce najbardziej trującą rośliną świata 2025 r.

Wybór na najbardziej trującą roślinę świata co roku organizuje Ogród Botaniczny w Hamburgu. Wyniki nieraz są zaskakujące, tak się stało i w tym roku. W 2025 r. za najbardziej trującą uznano popularną przekąskę, czyli nerkowce. To nasiona drzewa o nazwie nanercz zachodni, które od dawna są uznawane nie tylko za smaczne, ale i zdrowe – zawierają m.in. witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka oraz m.in. magnez, fosfor i potas.

Jednak surowe nerkowce oraz ich łupina zawierają toksyczne substancje, m.in. olej (kardolowy), który może wywołać podrażnienia, porównywalne z poparzeniem drugiego stopnia. Po zjedzeniu powoduje podrażnienie błon śluzowych i układu trawiennego.

Czy nerkowce ze sklepu są trujące?

Okazuje się jednak, że nerkowce mogą być niebezpieczne, ale tylko w stanie surowym. Natomiast te, które są w sprzedaży, są poddane obróbce termicznej oraz pozbawione łupiny i są zupełnie bezpieczne, a nawet zdrowe. Nie ma więc potrzeby rezygnować z ich jedzenia (wyjątkiem mogą być indywidualne alergie; orzechy zawierają histaminę).

Owoce nerkowca wyglądają naprawdę zaskakująco

Nerkowce – zwane często orzechami, to nasiona drzewa o nazwie nanercz zachodni. Pochodzi ono z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiane w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Sięgając po smaczne (i bezpieczne) orzeszki, warto wiedzieć, w jak niezwykły sposób one rosną. Owoce nanercza składają się z tzw. jabłka, które wyglądem raczej przypomina gruszkę oraz wystającego z niego nasiono w łupinie. To właśnie nasz orzech.

O ile w Polsce popularne są orzechy, to na świecie kulinarnie wykorzystuje się także miąższ owoców, przygotowuje się z nich również przetwory.

Zastosowanie znajduje również wspomniany żrący olej pochodzący z łupin – wykorzystuje się go m.in. w produkcji lakierów, rozpuszczalników i impregnatów.

Inne trujące rośliny wybrane w plebiscycie Ogrodu Botanicznego w Hamburgu

W tegorocznym plebiscycie wskazano też kilka innych toksycznych roślin.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • na drugim miejscu znalazły się piwonie (Paeonia sp.),

  • na trzecim kaliny (Viburnum sp.),

  • na czwartym kurzyślad polny (Anagallis arvensis),

  • na piątym – fikus sprężysty (Ficus elastica).

Jeśli kogoś zaskoczyła uznanie jadalnych orzechów za trujące, warto przypomnieć, że w 2022 r. zwyciężył ziemniak, a w 2023 r. – pietruszka. Rzeczywiście te rośliny mogą zaszkodzić:

  • w przypadku ziemniaka toksyczne są wszystkie części rośliny, a nawet jadane przez nas bulwy w czasie, gdy zaczynają kiełkować; nie należy jeść surowych ziemniaków

  • natomiast w przypadku pietruszki mogą zaszkodzić nasiona rośliny, zawierające apiol.

W 2024 r. wybór był mniej kontrowersyjny, bo padł na wisterię (glicynię) – popularne pnącze, które pięknie kwitnie i często zdobi ogrody, ale nie jest wykorzystywane kulinarnie.

Konkurs Ogrodu Botanicznego w Hamburgu m.in. za zadanie wskazanie roślin, które mogą mieć bardziej "mroczne oblicze" niż się zwykle wydaje.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź RegioDom codziennie. Obserwuj RegioDom.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo