Spis treści
Nerkowce najbardziej trującą rośliną świata 2025 r.
Wybór na najbardziej trującą roślinę świata co roku organizuje Ogród Botaniczny w Hamburgu. Wyniki nieraz są zaskakujące, tak się stało i w tym roku. W 2025 r. za najbardziej trującą uznano popularną przekąskę, czyli nerkowce. To nasiona drzewa o nazwie nanercz zachodni, które od dawna są uznawane nie tylko za smaczne, ale i zdrowe – zawierają m.in. witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka oraz m.in. magnez, fosfor i potas.
Jednak surowe nerkowce oraz ich łupina zawierają toksyczne substancje, m.in. olej (kardolowy), który może wywołać podrażnienia, porównywalne z poparzeniem drugiego stopnia. Po zjedzeniu powoduje podrażnienie błon śluzowych i układu trawiennego.
Czy nerkowce ze sklepu są trujące?
Okazuje się jednak, że nerkowce mogą być niebezpieczne, ale tylko w stanie surowym. Natomiast te, które są w sprzedaży, są poddane obróbce termicznej oraz pozbawione łupiny i są zupełnie bezpieczne, a nawet zdrowe. Nie ma więc potrzeby rezygnować z ich jedzenia (wyjątkiem mogą być indywidualne alergie; orzechy zawierają histaminę).
Owoce nerkowca wyglądają naprawdę zaskakująco
Nerkowce – zwane często orzechami, to nasiona drzewa o nazwie nanercz zachodni. Pochodzi ono z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiane w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Sięgając po smaczne (i bezpieczne) orzeszki, warto wiedzieć, w jak niezwykły sposób one rosną. Owoce nanercza składają się z tzw. jabłka, które wyglądem raczej przypomina gruszkę oraz wystającego z niego nasiono w łupinie. To właśnie nasz orzech.
O ile w Polsce popularne są orzechy, to na świecie kulinarnie wykorzystuje się także miąższ owoców, przygotowuje się z nich również przetwory.
Zastosowanie znajduje również wspomniany żrący olej pochodzący z łupin – wykorzystuje się go m.in. w produkcji lakierów, rozpuszczalników i impregnatów.
Inne trujące rośliny wybrane w plebiscycie Ogrodu Botanicznego w Hamburgu
W tegorocznym plebiscycie wskazano też kilka innych toksycznych roślin.

na drugim miejscu znalazły się piwonie (Paeonia sp.),
na trzecim kaliny (Viburnum sp.),
na czwartym kurzyślad polny (Anagallis arvensis),
na piątym – fikus sprężysty (Ficus elastica).
Jeśli kogoś zaskoczyła uznanie jadalnych orzechów za trujące, warto przypomnieć, że w 2022 r. zwyciężył ziemniak, a w 2023 r. – pietruszka. Rzeczywiście te rośliny mogą zaszkodzić:
w przypadku ziemniaka toksyczne są wszystkie części rośliny, a nawet jadane przez nas bulwy w czasie, gdy zaczynają kiełkować; nie należy jeść surowych ziemniaków
natomiast w przypadku pietruszki mogą zaszkodzić nasiona rośliny, zawierające apiol.
W 2024 r. wybór był mniej kontrowersyjny, bo padł na wisterię (glicynię) – popularne pnącze, które pięknie kwitnie i często zdobi ogrody, ale nie jest wykorzystywane kulinarnie.
Konkurs Ogrodu Botanicznego w Hamburgu m.in. za zadanie wskazanie roślin, które mogą mieć bardziej "mroczne oblicze" niż się zwykle wydaje.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź RegioDom codziennie. Obserwuj RegioDom.pl!