5 z 8

fot. Holger Krisp/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Maślaczek pieprzowy
Ten grzyb można pomylić z maślakiem pstrym. Jednak jego owocniki są drobne, a rurki ciemniejsze, o miedzianym zabarwieniu. Maślaczek pstry ma ostry smak, ale należy do grzybów jadalnych.
licencja
6 z 8

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons/CC BY-SA 4.0
Maślak sitarz
Maślak sitarz ma gładki kapelusz oraz charakterystyczne duże rurki, przypominające sito. To grzyb jadalny.
licencja
7 z 8

fot. Jason Hollinger/Uploaded by Amada44/wikimedia.commons CC BY-SA 2.0
Maślak dęty (borowiczak dęty)
Maślaka dętego można odróżnić od pstrego po pierścieniu na trzonie. Ten grzyb należy do jadalnych, ale jest po częściową ochroną i nie należy go zbierać.
licencja