13 z 18

fot. edurivero (123RF)
Gnocchi
Gnocchi jest rodzajem włoskich klusek. Potrawa ta ma wiele regionalnych wersji.
14 z 18

fot. Fot. RitaE (Pixabay.com)
Linguine wygląda jak płaskie spaghetti. Długość i grubość oba te makarony mają bardzo zbliżone.
15 z 18

fot. Fot. pixel1 (Pixabay.com)
Tradycyjne orecchiette robione jest z mąki semolina, soli i wody. Makaron ten najczęściej podawany jest z brokułami.
16 z 18

fot. Fot. duncanreid (Pixabay.com)
Makarony (na zdjęciu fusilli) najczęściej barwione są warzywami lub ziołami – szpinakiem, pietruszką, bazylią (kolor zielony), papryką, suszonymi pomidorami (czerwony), grzybami (brązowy), marchewką, kurkumą (pomarańczowy), burakami (bordowy). Natomiast nietypowy makaron w kolorze czarnym barwiony jest sepią z mątwy.