1 z 18
Przewijaj galerię w dół

fot. lightkeeper (123RF)
Rodzaje włoskich makaronów
Gatunki włoskiej pasty to: spaghetti, penne, farfalle, linguine, lasagne, fusilli, tagliatelle, conchiglioni (duże muszle). Kliknij w zdjęcie i zobacz rodzaje włoskich makaronów.
2 z 18

fot. congerdesign (Pixabay.com)
Spaghetti
Spaghetti to najpopularniejszy typ makaronu. Powinno się go gotować al dente (lekko niedogotowany).Taki makaron jest zdrowszy, mniej tuczący i lepiej smakuje w połączeniu z sosami.
3 z 18

fot. Divily (Pixabay.com)
Penne
Penne to makaron w kształcie ukośnie ściętych rurek. Ta typowa dla kuchni włoskiej pasta pochodzi z południa Włoch.
4 z 18

fot. RitaE (Pixabay.com)
Tagiatelle
Tagliatelle to płaskie wstążki zwijane w "gniazdka". Po ugotowaniu makaron rozprostowuje się.