1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto...
fot. Aneta Żurek

Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto rezygnować
Odpowiednie przygotowanie potraw z roślin strączkowych pozwoli uniknąć większości przykrych dolegliwości, które mogą się wiązać z ich jedzeniem.

2 z 4
Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu...
fot. Fot. Couleur (Pixabay.com)

Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego) oraz witamin C i K.

3 z 4
Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go...
fot. Fot. Monika Adamczyk (123RF)

Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go z przyprawami, takimi jak: koper, kminek, gorczyca lub kmin rzymski. Mniejsze ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości będzie również, gdy zjemy bób bez skórek, namoczymy ziarna bobu w wodzie na dwie godziny przed gotowaniem (pamiętajmy, by przed gotowaniem wymienić wodę).

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kaszmirowa kuchnia to hit 2025 roku. Ten kolor podbija serca projektantów

Kaszmirowa kuchnia to hit 2025 roku. Ten kolor podbija serca projektantów

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć

Polecamy

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Konkurs Dobry Wzór 2025 – zobacz najlepsze projekty

Konkurs Dobry Wzór 2025 – zobacz najlepsze projekty

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć