1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto...
fot. Aneta Żurek

Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto rezygnować
Odpowiednie przygotowanie potraw z roślin strączkowych pozwoli uniknąć większości przykrych dolegliwości, które mogą się wiązać z ich jedzeniem.

2 z 3
Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu...
fot. Fot. Couleur (Pixabay.com)

Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego) oraz witamin C i K.

3 z 3
Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go...
fot. Fot. Monika Adamczyk (123RF)

Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go z przyprawami, takimi jak: koper, kminek, gorczyca lub kmin rzymski. Mniejsze ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości będzie również, gdy zjemy bób bez skórek, namoczymy ziarna bobu w wodzie na dwie godziny przed gotowaniem (pamiętajmy, by przed gotowaniem wymienić wodę).

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Te rośliny ozdobią dom na Boże Narodzenie. To nie tylko gwiazda betlejemska i choinka

Te rośliny ozdobią dom na Boże Narodzenie. To nie tylko gwiazda betlejemska i choinka

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Polecamy

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Monstera nie wychodzi z mody. Ozdobi pokój i nie sprawi trudności

Monstera nie wychodzi z mody. Ozdobi pokój i nie sprawi trudności

Przytulny minimalizm w kolorach ziemi. Zobacz to piękne wnętrze

Przytulny minimalizm w kolorach ziemi. Zobacz to piękne wnętrze