https://e-budownictwo.pl
reklama

Sposoby na ciekawe podanie owoców (ZDJĘCIA)

Sławomir Bobbe
Owoce ciekawie podaneArbuz z serduszkiem wygląda oryginalnie. Spodoba się i będzie smakował nie tylko romantykom. W zestawie m.in. z jagodami i malinami stworzy swoistą czerwono-czarną kompozycję.
Owoce ciekawie podaneArbuz z serduszkiem wygląda oryginalnie. Spodoba się i będzie smakował nie tylko romantykom. W zestawie m.in. z jagodami i malinami stworzy swoistą czerwono-czarną kompozycję. fot. Silviarita (Pixabay.com)
Nie jest tajemnicą, że w przypadku dzieci często właśnie forma podania decyduje o tym, czy zechcą zjeść owoce. Tym bardziej w sezonie letnim, gdy trwa prawdziwy wysyp owoców, powinniśmy serwować je nie tylko najmłodszym. Zobacz, jak oryginalnie serwować owoce.

Jeść oczami – to powiedzenie ma zastosowanie zwłaszcza wtedy, gdy posiłki są ładnie i z pomysłem podane. Nie ma co ukrywać: chcąc, nie chcąc, jesteśmy wzrokowcami, także w kuchni. Nasze zmysły tak reagują.

Owoce ładne dla oka, dobre w smaku

Dania główne, przystawki i desery zaserwowane z fantazją sprawdzą się zwłaszcza w przypadku dzieci. Wśród maluchów nie brakuje przecież Tadków-niejadków. Problem grymaszenia przy stole powinien zniknąć, jeśli dziecko zainteresuje się tym, co mu włożono na talerz lub do miseczki. Jeżeli danie jest ładnie, elegancko, czy też zabawnie podane, nabieramy – to nie tylko dotyczy najmłodszych – większej ochoty na zjedzenie, a przynajmniej na posmakowanie. Naukowcy udowodnili, iż większość osób nie potrafi odmówić sobie jedzenia, gdy znajduje się ono w zasięgu ręki, a do tego ładnie wygląda i przyciąga zapachem.

Sezon na owoce

Owoce to często bomby witaminowe, wzmacniające m.in. odporność. Zawierają choćby witaminę C – tak jest np. w przypadku cytrusów, czerwonej i czarnej porzeczki czy truskawek. Owoce powinny znaleźć się w codziennej diecie przez cały rok, ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Owoce w większości nie mają pustych kalorii, nie tuczą, a nawet są sprzymierzeńcem odchudzania. Należą do najłatwiej strawnych składników diety. A do tego są smaczne i pomagają ugasić pragnienie, co jest istotne zwłaszcza w upały. Teraz, gdy trwa sezon na owoce, warto je częściej jeść.

Ciekawa „aranżacja" na talerzu będzie na pewno skuteczniejsza niż godzinne namawianie dziecka, żeby zjadło arbuza, truskawki czy jabłko pokrojone w standardowy sposób. I niekoniecznie chodzi tutaj o dekoracje wykonane z wysokokalorycznej bitej śmietany czy polewy czekoladowej. Ładnie podane owoce wcale nie muszą wyglądać jak nudny obrazek. Możemy się założyć, że wówczas to, co leży na talerzu, szybciej zniknie.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przepisy: Smoothie, czyli sezonowa smaczna bomba witaminowa 

Pokazujemy, jak w interesujący sposób podawać owoce. 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo