https://e-budownictwo.pl
reklama

Savoir-vivre przy stole - kilka podstawowych zasad

profikuchnia@interia.pl
Savoir-vivre to zbiór zasad które określają zachowanie w danych sytuacjach. Odnoszą się one także do odpowiedniego zachowania podczas posiłków i korzystania z sztućców.
Savoir-vivre przy stole - kilka podstawowych zasad

Gdy posiadamy już naszą wymarzoną kuchnię, wyposażoną w najlepszy sprzęt agd, designerskie meble i wszystko czego dusza zapragnie, warto dowiedzieć się czegoś o zasadach etykiety.

W artykule nie będziemy rozpatrywać złożonych zasad korzystania z różnego rodzaju sztućców podczas bardzo uroczystych kolacji, czy balów. (Pamiętać należy jednak, że w takich wypadkach zaczynamy używać sztućców położony najbardziej na zewnątrz, sztućce ułożone na górze służą do deserów.)

Oto kilka zasad o których warto pamiętać.

- Po prawej stronie talerza kładziemy zawsze noże i łyżki, po lewej widelce.

- Nóż układamy tak aby był zwrócony w lewą stronę.

- Nóż służy do krojenia i smarowania, nietaktem jest wkładanie go do ust.

- Jeśli przerywamy na chwilę posiłek, to nóż i widelec krzyżujemy na talerzu. W przypadku zupy łyżka pozostaje w naczyniu.

- Nie używaj tych samych sztućców do jedzenia obiadu i deseru.

- Łyżeczkę do herbaty (lub innego napoju) zawsze zostawiamy na przeznaczonym do tego spodku.

- Używane sztućce nie mogą być odłożone na stół, nietaktem jest także oparcie ich o talerz.

- Po zakończeniu posiłku należy odłożyć widelec i nóż równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni.

Trzymając się tych prostych zasad możemy pokazać że oprócz naszej kuchni także My trzymamy się odpowiednich standardów.

Pozdrawia ZespółProfi-kuchnia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo