13 z 15
Dynia ma wiele kolorów poza pomarańczowym, ale niebieska...
fot. Unsplash.com

Niebieska dynia

Dynia ma wiele kolorów poza pomarańczowym, ale niebieska najbardziej się na tym tle wyróżnia. Prawda jest jednak taka, że tylko skórka ma taki ciekawy kolor, miąższ jest wciąż jasnopomarańczowy. Jest subtelnie słodka, nadaje się do wszelkich wegetariańskich potraw, do przetworów i pikantnych dań.

14 z 15
To inna odmiana, ale je się je tak samo jak zwykłe banany....
fot. pixabay.com

Czerwony banan

To inna odmiana, ale je się je tak samo jak zwykłe banany. Czerwone banany są trochę słodsze od tych klasycznych, niektóre mają bardziej ziemisty smak, a jeszcze inne odmiany czerwonego banana mają wyraźny smak malin. Czerwone banany mają zwykle więcej witaminy C, potasu i żelaza niż żółte banany. Mają też wyższą zawartość beta-karotenu.

15 z 15
Czerwone ananasy są mniejsze niż zwykłe ananasy i mają mniej...
fot. pixabay.com

Czerwony ananas

Czerwone ananasy są mniejsze niż zwykłe ananasy i mają mniej miąższu. Z tego powodu i ze względu na wygląd, są głównie uprawiane w celach ozdobnych. Niemniej jednak czerwone ananasy można jeść. Miąższ ma zwykle różowo-żółty kolor i słodki, łagodny smak.

Zobacz również

Wąska działka to świetna okazja. Te projekty domów robią prawdziwą furorę

Wąska działka to świetna okazja. Te projekty domów robią prawdziwą furorę

PRL-owski blok, a w środku petarda. To wnętrze zachwyca każdym detalem

PRL-owski blok, a w środku petarda. To wnętrze zachwyca każdym detalem

Polecamy

Styl boho kontra loft. Ten eksperyment robi wrażenie

Styl boho kontra loft. Ten eksperyment robi wrażenie

Najbardziej „zielony” biurowiec w Polsce już działa. Tak wygląda

Najbardziej „zielony” biurowiec w Polsce już działa. Tak wygląda

Władysławowo z najlepszym projektem mieszkaniowym na świecie

Władysławowo z najlepszym projektem mieszkaniowym na świecie