13 z 16
Dynia ma wiele kolorów poza pomarańczowym, ale niebieska...
fot. Unsplash.com

Niebieska dynia

Dynia ma wiele kolorów poza pomarańczowym, ale niebieska najbardziej się na tym tle wyróżnia. Prawda jest jednak taka, że tylko skórka ma taki ciekawy kolor, miąższ jest wciąż jasnopomarańczowy. Jest subtelnie słodka, nadaje się do wszelkich wegetariańskich potraw, do przetworów i pikantnych dań.

14 z 16
To inna odmiana, ale je się je tak samo jak zwykłe banany....
fot. pixabay.com

Czerwony banan

To inna odmiana, ale je się je tak samo jak zwykłe banany. Czerwone banany są trochę słodsze od tych klasycznych, niektóre mają bardziej ziemisty smak, a jeszcze inne odmiany czerwonego banana mają wyraźny smak malin. Czerwone banany mają zwykle więcej witaminy C, potasu i żelaza niż żółte banany. Mają też wyższą zawartość beta-karotenu.

15 z 16
Czerwone ananasy są mniejsze niż zwykłe ananasy i mają mniej...
fot. pixabay.com

Czerwony ananas

Czerwone ananasy są mniejsze niż zwykłe ananasy i mają mniej miąższu. Z tego powodu i ze względu na wygląd, są głównie uprawiane w celach ozdobnych. Niemniej jednak czerwone ananasy można jeść. Miąższ ma zwykle różowo-żółty kolor i słodki, łagodny smak.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Od polowania na fachowca po „będzie pan zadowolony”. Remonty grozy ciągle żywe

Od polowania na fachowca po „będzie pan zadowolony”. Remonty grozy ciągle żywe

Sekret hoteli z najwyższymi ocenami. Zaczyna się od tej jednej rzeczy

Sekret hoteli z najwyższymi ocenami. Zaczyna się od tej jednej rzeczy

Polecamy

Masz te kwiaty na balkonie? Nie wyrzucaj ich, tylko przechowaj do wiosny

Masz te kwiaty na balkonie? Nie wyrzucaj ich, tylko przechowaj do wiosny

Od polowania na fachowca po „będzie pan zadowolony”. Remonty grozy ciągle żywe

Od polowania na fachowca po „będzie pan zadowolony”. Remonty grozy ciągle żywe

Polacy odkrywają domy rodziców na nowo. Efekt? Minimalizm i zachwyt

Polacy odkrywają domy rodziców na nowo. Efekt? Minimalizm i zachwyt