https://e-budownictwo.pl
reklama

Na upały? Herbata! Ale jaką herbatę zaparzyć? (Przepisy)

Joanna Turakiewicz
Parzenie herbatyNa upały? Herbata! Ale jaką herbatę zaparzyć? (Przepisy)
Parzenie herbatyNa upały? Herbata! Ale jaką herbatę zaparzyć? (Przepisy) fot. jill111 (Pixabay.com)
O tym, że w upały należy dużo pić, wiedzą wszyscy. Tylko co pić? Wodę? Owszem, ale doskonałym napojem na skwarne dni jest herbata. Najlepiej gorąca. I to z solą. A jeśli już koniecznie chłodny napój to też herbata. Mrożona. Na pewno nie kawa.

W upały organizm potrzebuje chłodzenia. Naturalnym mechanizmem obronnym jest pocenie się. Pot tworzy na skórze orzeźwiający filtr, który przynosi nam odczuwalną ulgę. Jednak, by mechanizm mógł zadziałać, potrzebuje paliwa, czyli płynów. I to nie żadnych słodzonych, gazowanych świństw. 

Poć się na zdrowie

Naszymi sprzymierzeńcami w upalne dni będą woda (najlepiej z dodatkami), soki, a także herbata. Orzeźwia, działa pobudzająco, stawia na nogi, gdy zmęczą wysokie temperatury i nieprzespane wakacyjne noce. Dlatego latem warto sięgać po herbatę kosztem kawy, która odwadnia organizm, dodatkowo wypłukując z niego cenny magnez.

PolecamyGojnik to zioło na żelazne zdrowie. Jakie właściwości ma gajnik? 

Herbata pobudza mniej gwałtownie, ale równie skutecznie i na dłużej niż kawa. Dodatkowo zasila organizm w wiele pożytecznych substancji: działa przeciwnowotworowo dzięki obecności garbników, zawarte w niej antyoksydanty pomagają utrzymać młodość, a fluor dba o zęby. A to tylko niektóre z licznych zalet herbaty.

Stara żeglarska szkoła głosi, że najlepszym napojem na upały jest gorąca herbata z solą. Temperatura sprawia, że pobudzane są receptowy na języku, które dostają sygnał, że trzeba zacząć chłodzenie. Z kolei dodatek soli zapobiega wytracaniu cennych mikroelementów. Nie bez kozery gorący herbaciany napar pije się w wielu krajach o bardzo gorącym klimacie.

Ile rodzajów herbaty, tyle szkół parzenia

Którą herbatę pić? Najlepiej ulubioną. Pamiętając przy tym o zasadach parzenia każdej z nich. Inaczej bowiem zaparzymy czarną, zieloną, czy białą herbatę. A! Jest jeszcze czerwona.

Najważniejsza jest woda!
Woda do zaparzenia prawdziwie aromatycznej herbaty powinna być miękka, oczyszczona szczególnie z soli wapnia i magnezu, zagotowana jeden raz, dzięki czemu cechuje ją odpowiednie natlenienie. Jeśli do parzenia herbaty chcemy użyć twardej wody, potrzeba będzie więcej listków i dłuższego czasu zaparzania. Czas zaparzania zależy również od stopnia rozdrobnienia liści. Im drobniejsze, tym czas krótszy.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbatę najlepiej zaparzać w czystym ceramicznym imbryczku opłukanym gorącą wodą i wytartym do sucha, a zatem odpowiednio rozgrzanym. Zasadę tę warto stosować również zalewając ekspresowe torebki w filiżance. Liście herbaty w imbryczku zaparzać można kilka razy – na ogół dwa lub trzy, przy czym za najlepszą uważa się herbatę parzoną po raz drugi. Oprócz pełni smaku, odpręża ona i relaksuje, w przeciwieństwie do tej z pierwszego (krótkiego) parzenia, która pobudza. Szczególnie dotyczy to herbaty zielonej.

Herbata czarna wymaga parzenia w tzw. drugim stadium wrzątku, czyli wówczas, gdy powstałe na wodzie pęcherzyki są tak gęste, że woda wydaje się być biała. Parzymy kilka minut. Piana na powierzchni i piękny aromat powiedzą nam, że została przyrządzona prawidłowo.

Dowiedz się: Jakie zioła wspomagają trawienie 

Z zieloną już nie jest tak łatwo. Przede wszystkim na rynku spotykamy wiele jej gatunków, które znacznie różnią się temperaturą parzenia. Ta ostatnia jest zasadniczo niższa, niż w przypadku czarnej i wynosi 60-90 st. C. Jak określić, kiedy woda ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy odczekać, przyjmując, że po upływie 3-4 minut od zagotowania (i wyłączenia oczywiście), woda osiąga temperaturę 90 st. C., zaś po 12-14 minutach-75 st. C. Temperatura parzenia danego gatunku powinna być podana na opakowaniu. Jeśli nie ma, warto zapytać sprzedawcę.

Najszlachetniejsze listki herbaty białej, delikatne i nieprzefermentowane wymagają wsypania dwukrotnie większej ilości suszu, a także zaparzania 3-10 minut w temperaturze poniżej 80 st. C. Od zagotowania należy więc poczekać ok. 10 minut, zanim woda wystarczająco ostygnie.
Z kolei herbaty czerwone parzymy podobnie jak czarne, przez czas 3-7 minut, przy czym dłuższego czasu parzenia wymagają odmiany o dużych liściach.

Może jednak na zimno?

Na bazie herbat można przygotować świetne napoje chłodzące. Prawdziwe Ice Tea, a nie przesładzane i „udoskonalane" chemią cuda z plastikowych butelek. Wyrazisty herbaciany aromat to doskonała baza m.in. do lemoniad i koktajli.

Lemoniada z czarnej herbaty z melisą i pomarańczą

Do zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i listki świeżej melisy oraz miód do smaku. Do dzbanka wrzucamy też plasterki sparzonej wcześniej pomarańczy, kostki lodu. W wersji uproszczonej, do herbaty dodajemy sok pomarańczowy z kartonika.

Cytrusowa zielona herbata z miętą i truskawkami

Bazą kolejnego orzeźwiającego napoju jest zielona herbata. Dodajemy do niej miód, wyciśnięty sok z cytryn i limonki (po ok. 10 ml na litr herbaty), kilka plasterków obu owoców pływa też w dzbanku i szklankach. Na koniec kilka listków mięty i pokrojonych na połówki lub ćwiartki truskawek.

Biała herbata z kwiatem czarnego bzu

Do listków białej herbaty, dodajemy zasuszony baldach kwiatu czarnego bzu, zaparzamy. Po ostudzeniu, herbatę doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną miodu lub nierafinowanego cukru trzcinowego.

Czarna herbata z sokiem z kwiatów czarnego bzu

Jeśli nie mamy syropu z kwiatów czarnego bzu, trzeba go wcześniej przygotować. Do zaparzonej czarnej herbaty dodajemy syrop, kilka plasterków cytryny, lód.

Biała herbata z płatkami róż i malinami

Do ostudzonej białej herbaty, dodajemy garść świeżych aromatycznych płatków róży (najlepiej stulistnej lub pomarszczonej), wrzucamy kilka świeżych malin i odstawiamy na kwadrans. 

Przepis na mrożoną tajską herbatę (WIDEO)

Zobacz, jak pozornie prozaiczny napój staje się interesujący i orzeźwiający. Polecamy prosty przepis na nietypową herbatę.

Źródło: Kocham Gotować/x-news

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo