O co chodzi z tymi etykietami? Podstawowe zasady odczytywania naklejek na żywności
Żadna informacja umieszczona na etykiecie nie jest przypadkowa.
Sól kuchenna a zdrowie – pomaga czy szkodzi
Prawie czysty chlorek sodu to nasza popularna sól kuchenna. Jedni nie wyobrażają sobie jedzenia bez soli. Inni tę sól krytykują. Piszemy, jak jest naprawdę z...
Śniadanie – jakie produkty łączyć, a jakich połączeń unikać
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jednocześnie najbardziej lekceważony przez dorosłych. Tymczasem odpowiednie jego skomponowanie zapewnia siłę na...
Makarony - które kupować, a których unikać?
O tym, które makarony powinniśmy kupować, a których unikać mówi Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostre jedzenie – czy jest zdrowe? Jak kapsaicyna i pikantne jedzenie wpływają na nasz organizm
Kapsaicyna to substancja znana z ostrego smaku, która jest składnikiem wielu pikantnych potraw. Jedni nie wyobrażają sobie żadnego posiłku bez chociażby...
Jak przygotować zdrową i smaczną Wigilię? Ekspert podpowiada, jak przygotować wyjątkową kolację
Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak barszcz z uszkami, pierogi, karp, sernik czy kutia, mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dietetyk dr Bartosz...