5 z 11

fot. Alexas_Fotos/Pixabay
Wybieraj produkty bez opakowań lub w papierowych opakowaniach
Staraj się unikać produktów pakowanych w plastik, a jeśli to możliwe, wybieraj alternatywne opakowania, takie jak papier czy tektura.
6 z 11

fot. Domeckopol/Pixabay
Ogranicz korzystanie z plastiku w kuchni
Zamiast plastikowych folii spożywczych, używaj pokrywek wielokrotnego użytku lub pojemników do przechowywania żywności.
7 z 11

fot. Szymon Starnawski
Recykling
Jeśli już musisz używać plastiku, upewnij się, że go odpowiednio segregujesz i przekazujesz do recyklingu.
8 z 11

fot. Congerdesign/Pixabay
Wybieraj produkty ekologiczne
Zwracaj uwagę na to, czy produkty, które kupujesz, są przyjazne dla środowiska, np. biodegradowalne lub wykonane z materiałów z recyklingu.