1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"...
fot. Tomasz Gola

Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"
Ostre papryczki nadają intensywny smak potrawom. Warto korzystać z nich w kuchni, ponieważ dzięki zawartej w nich kapsaicynie, mają właściwości zdrowotne. Substancja zwana kapsaicyną została odkryta w 1846 r. przez amerykańskiego chemika L.T. Thresh, który poddał badaniom kilkanaście odmian papryki. Naukowiec udowodnił, że papryka jako jedyne warzywo w przyrodzie zawiera kapsaicynę.

2 z 3
Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek...
fot. Fot. Pixabay.com

Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili. Substancja ta jest znana głównie jako składnik przypraw oraz tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Muzeum Powstania Wielkopolskiego wychodzi spod ziemi

Muzeum Powstania Wielkopolskiego wychodzi spod ziemi

Polecamy

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Muzeum Powstania Wielkopolskiego wychodzi spod ziemi

Muzeum Powstania Wielkopolskiego wychodzi spod ziemi

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku