1 z 2
Przewijaj galerię w dół
Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"...
fot. Tomasz Gola

Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"
Ostre papryczki nadają intensywny smak potrawom. Warto korzystać z nich w kuchni, ponieważ dzięki zawartej w nich kapsaicynie, mają właściwości zdrowotne. Substancja zwana kapsaicyną została odkryta w 1846 r. przez amerykańskiego chemika L.T. Thresh, który poddał badaniom kilkanaście odmian papryki. Naukowiec udowodnił, że papryka jako jedyne warzywo w przyrodzie zawiera kapsaicynę.

2 z 2
Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek...
fot. Fot. Pixabay.com

Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili. Substancja ta jest znana głównie jako składnik przypraw oraz tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Nie tylko do pocałunków i ozdoby. Jemioła to niezwykła roślina

Polacy docenieni na świecie. To biuro w Warszawie zachwyciło jury

Polacy docenieni na świecie. To biuro w Warszawie zachwyciło jury

Polecamy

Ten styl to prawdziwy hit. Tak urządzisz dom w stylu japandi

Ten styl to prawdziwy hit. Tak urządzisz dom w stylu japandi

Przytulny minimalizm w kolorach ziemi. Zobacz to piękne wnętrze

Przytulny minimalizm w kolorach ziemi. Zobacz to piękne wnętrze

Polacy docenieni na świecie. To biuro w Warszawie zachwyciło jury

Polacy docenieni na świecie. To biuro w Warszawie zachwyciło jury