https://e-budownictwo.pl
reklama

Ogródek warzywny i ziołowy: jak go założyć i pielęgnować

redakcja.regiodom, www.mojahonda.pl
Praca w ogrodzie warzywnym za pomocą glebogryzarkiGleba w ogrodzie nigdy nie jest tak dobra, żebyśmy nie mogli jej jeszcze poprawić. Dzięki zabiegom poprawiającym jakość gleby, rośliny oraz trawnik będą lepiej wyglądać, ponieważ dostaną odpowiednią ilość tlenu i wody.
Praca w ogrodzie warzywnym za pomocą glebogryzarkiGleba w ogrodzie nigdy nie jest tak dobra, żebyśmy nie mogli jej jeszcze poprawić. Dzięki zabiegom poprawiającym jakość gleby, rośliny oraz trawnik będą lepiej wyglądać, ponieważ dostaną odpowiednią ilość tlenu i wody. fot. www.mojahonda.pl
Przydomowa uprawa ulubionych warzyw i ziół to prosty sposób na świeże i ekologiczne produkty w naszej kuchni. Stworzenie, a następnie pielęgnacja ogródka warzywnego nie jest ani trudne, ani nie wymaga dużego wysiłku.

Przy zakładaniu ogródka warzywnego lub ziołowego najważniejsze są takie czynności, jak:

  • wybór miejsca,
  • przygotowanie gleby,
  • regularne podlewanie,
  • odchwaszczanie grządek.

– Miejsca w ogrodzie, w których chcemy uprawiać warzywa czy zioła, muszą być odpowiednio przygotowane. Gleba wymaga spulchnienia, dotlenienia i dożywienia, by stworzyć roślinom jak najlepsze warunki do wegetacji. W przeciwnym przypadku – nasze uprawy i wysiłek w nie włożone zostaną zmarnowane a efekty – raczej mizerne lub żadne – wyjaśnia Lidia Tokarska, architekt krajobrazu, inspektor nadzoru terenów zieleni i ekspert Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Twórców Ogrodów.

A może wykorzystasz to? Oryginalne rośliny ogrodowe: nasiona warzyw i owoców do twojego ogrodu 

Wybieramy miejsce na ogródek warzywny

Pierwszym krokiem do stworzenia ogródka warzywnego jest wybór odpowiedniego zakątka.

– Najlepiej, jeśli uprawę warzyw zaplanujemy w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru, z żyzną, przepuszczalną i szybko nagrzewającą się glebą. Następnie wybrany teren należy dokładnie oczyścić z resztek roślinnych i kamieni. Potem należy przemieszać warstwy rodzimej gleby. Tę czynność, wymagającą wysiłku fizycznego, najłatwiej jest wykonać glebogryzarką, dzięki której szybko i sprawnie spulchnimy ziemię i ją dotlenimy – radzi Lidia Tokarska .

Oczywiście małą powierzchnię ogrodu możemy przekopać w tradycyjny sposób – łopatą. W ten sposób również ujednolicimy jakość gleby pod uprawę warzyw. Korzystając z łopaty najpierw wykop glebę, a następnie ją odwróć i rozdrobnij. Przed odwróceniem gleby jest najlepszy moment na dodanie do niej składników odżywczych i humus. 

Zdarza się, że lepiej odłożyć kopane na później? Od kopania gleby powinniśmy powstrzymać się, gdy jest ona nadmiernie wilgotna. Nie uszkodzimy wtedy jej struktury. 

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przeczytaj również poradnik: Jak zrobić ogródek warzywny przy domu

Jakie właściwości ma nasza gleba

Warto także w dalszej kolejności przeprowadzić analizę gleby, by określić odczyn pH i zawartość składników pokarmowych – azotu, fosforu i potasu. Odczyn gleby zależy od zawartości w niej wapnia – gdy jest go za mało, gleba staje się kwaśna. A pamiętajmy, że wiele roślin nie znosi gleby
zakwaszonej. Odczyn możemy zbadać sami używając papierków lakmusowych, które w zetknięciu z glebą zmieniają kolor. Do papierków załączona jest barwna legenda, na podstawie której określimy odczyn gleby w naszym ogrodzie. Jest też inny sposób – można polać grudkę ziemi kilkoma kroplami silnie rozwodnionego kwasu solnego lub zwykłego octu. Jeżeli na polanej grudce powstają pęcherzyki (próbka "burzy się"), to nasza gleba jest dobra – niekwaśna (ma dostateczną ilość wapnia). 

Gdy natomiast zawartość składników pokarmowych jest niska, można zastosować nawozy NPK. Dostarczają one trzy główne składniki pokarmowe potrzebne dla prawidłowego wzrostu upraw (N – azot, P – fosfor, K – potas). Dodatkowo nawozy NPK mogą mieć w składzie mikroelementy, czyli inne pierwiastki, które są pożyteczne lub potrzebne konkretnym roślinom. 

W celu użyźnienia podłoża najlepiej rozścielić kompost. Ten naturalny nawóz polepsza właściwości sorpcyjne gleby i ogranicza wypłukiwanie nawozów. Zależnie od odczynu pH podłoża – można także przeprowadzić wapnowanie, którego efektem jest polepszenie struktury gruzełkowej gleby i zwiększenie stopnia jej dotlenienia. Zastosowanie nawozów przed siewem nasion zależy od potrzeb i właściwości gleby.

W końcowym etapie tworzenia ogródka warzywnego należy podłoże przemieszać – wygodnie jest zastosować do tego celu glebogryzarkę, do której można dołączyć bronę i w ten sposób jednym zabiegiem spulchnić i wyrównać teren. Po odczekaniu aż podłoże osiądzie, co możemy przyspieszyć podlewaniem, grabimy teren, siejemy lub sadzimy warzywa i zioła.

Nie masz ogródka, to możesz zrobić: Ziołowy ogródek na parapecie 

Warzywa korzeniowe na pierwszy ogień

Ogrodnikom, którzy zakładają ogródek warzywny po raz pierwszy polecamy warzywa korzeniowe (np. marchewka, buraczek, pietruszka) . Mają one małe wymagania klimatyczne i glebowe. Ponadto dzięki temu, że najcenniejsze substancje odżywcze gromadzą się w korzeniu pod ziemią, warzywa mogą w niej zostać dłużej. Warzywa te są również bardzo odporne na przechowywanie. Możemy zjadać je dopiero w zimie.

Oczywiście są też takie warzywa, które najlepiej smakują nam latem, gdy są świeże i młode. Należą do nich np. rzodkiewka i kalarepa. 

Warto wiedzieć! Warzywa korzeniowe nie lubią gleby, która zasilana jest nawozami naturalnymi. Dlaczego? Powodują one, że korzenie warzyw rozdwajają się.

 

Cukinia jest mało wymagająca, dlatego jej uprawa jest jedną z najprostszych. Warzywo stosunkowo szybko owocuje i daje dużo owoców. Z jednego krzaczka
Cukinia jest mało wymagająca, dlatego jej uprawa jest jedną z najprostszych. Warzywo stosunkowo szybko owocuje i daje dużo owoców. Z jednego krzaczka możemy mieć ich od 13 do nawet 45. Warto mieć je w swoim warzywniku, ponieważ sztuka kulinarna obfituje w metody przygotowywania smacznych dań zarówno z owoców, jak i z kwiatów cukinii. Fot. sxc.hu (Ayla87)

Dla miłośników ziół

Aby uprawa ziół w ogrodzie nie przysporzyła nam zbyt wielu problemów, warto posiać szczypiorek, pietruszkę naciową i koperek. Są one łatwe w uprawie i należące do niezbędnika w każdej kuchni.
Można również uprawiać zioła, które mają ładny zapach i stanowią dekorację ogrodu – np. oregano, które wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Inne często uprawiane zioła to bazylia, majeranek, cząber i szałwia – muszą one być przygotowane w rozsadach.

W ogródku ziołowym nie musimy ograniczać się do ziół, które siejemy lub sadzimy każdej wiosny. Możemy skupić się na ziołach wieloletnich: lubczyku, estragonie, melisie, lebiodce lub lawendzie. Zioła te wymagają miejsc słonecznych. W rewanżu odpłacą nam pięknym zapachem, z wydzielających się z nich olejków eterycznych.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo