1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. jill111 Pixabay.com
Jajka to produkt, który spożywamy w dużej ilości. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzilnego śniadania bez jajecznicy. Jednak przed jej przygotowaniem umyjmy dokładnie jajka.
2 z 5

fot. severyanka Pixabay.com
Jajka myjmy tuż przed użyciem...
a następnie sparzmy wrzątkiem.
3 z 5

fot. ponce_photography Pixabay.com
Obowiązujące przepisy prawne nie regulują dopuszczalnego poziomu bakterii na skorupkach jaj.
Jedyne oficjalne zalecenie jest takie, by produkty spożywcze były wolne od zanieczyszczeń bakteriologicznych.
4 z 5

fot. emirkrasnic Pixabay.com
Jaj po przyniesieniu ze sklepu nie myje się...
... a to, że skorupki są nieco przybrudzone lub przykleiło się do nich np. kurze piórko nie powinno wzbudzać naszych obaw.