1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Domowy ser...
fot. an-13 (Pixabay.com)

Domowy ser
Wyrób serów wcale nie jest trudny. Podstawowy sprzęt i dodatki potrzebne do wyrobu sera kosztują kilkadziesiąt złotych, a kupić je można w specjalistycznych sklepach.

2 z 6
Własnoręcznie wykonany ser to najlepsza gwarancja jakości...
fot. Tymon Markowski

Własnoręcznie wykonany ser to najlepsza gwarancja jakości
Na targach żywności regionalnej można nawiązać kontakty z serowarami i rolnikami, którzy są w stanie dostarczyć mleko odpowiedniej jakości.

3 z 6
Twaróg domowej roboty...
fot. Ana_J (Pixabay.com)

Twaróg domowej roboty
Domowy ser można zrobić zarówno z kwaśnego, jak z niekwaśnego mleka. Ten drugi jest delikatniejszy.

4 z 6
Domowy twaróg robi się bardzo łatwo. Oczywiście...
fot. Fot. DianaLavrova (Pixabay.com)

Domowy twaróg robi się bardzo łatwo. Oczywiście najważniejsze jest mleko, a najlepiej, gdy jest ono bezpośrednio od krowy. Może być też zwykłe mleko pasteryzowane. Powinno mieć zawartość tłuszczu nie mniejszą niż 3,2%. Do produkcji domowego twarogu nie nadaje się natomiast mleko z oznaczeniem UHT.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Tak mieszka Julia Wieniawa w domu marzeń. Widok jak u Krzysztofa Mirucia

Konkurs Dobry Wzór 2025 – zobacz najlepsze projekty

Konkurs Dobry Wzór 2025 – zobacz najlepsze projekty

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku

Zobacz również

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć

Tak Polacy mieszkali w dwudziestoleciu międzywojennym. Trudno w to uwierzyć

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku

Wraca moda na kuchnie z PRL-u. Kredensy i prodiże to hit 2025 roku