https://e-budownictwo.pl
reklama

Czy purchawki to jadalne grzyby? Tak, ale nie zawsze warto je zbierać. Sprawdź, jak jeść purchawki

Katarzyna Laszczak
Purchawka chropowata to najczęściej spotykany w Polsce gatunek tych grzybów.licencja
Purchawka chropowata to najczęściej spotykany w Polsce gatunek tych grzybów.licencja fot. Chase G. Mayers/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Purchawki to popularne i dość często spotykane grzyby. Przeważnie kojarzymy je z charakterystyczną chmurą zarodników, uwalnianą po uszkodzeniu grzyba. Ten niezbyt apetyczny widok często budzi przekonanie, że purchawki są trujące. Czy tak jest naprawdę? Wyjaśniamy.

Spis treści

Purchawki – co to za grzyby i jak wyglądają?

Purchawki to dość często spotykane grzyby. Różnią się one budową od popularnych gatunków grzybów – zamiast kapelusza z gąbką lub blaszkami, osadzonego na trzonie, mają formę przypominającą worek. W zależności od gatunku, a tych w Polsce jest kilkanaście, purchawki mogą mieć kształt kulisty, maczugowaty lub lekko spłaszczony. Ich powierzchnia może być od kremowej do brązowej, a u niektórych gatunków bywa pokryta wypustkami, kolcami czy łatkami.

Gatunki purchawek

W Polsce można spotkać m.in. takie gatunki jak:

  • purchawka chropowata,
  • purchawka gruszkowata,
  • purchawka fiolowata,
  • purchawka jeżowata,
  • purchawka łatkowata,
  • purchawka czarniawa,
  • purchawka miękka,
  • purchawka spłaszczona,
  • purchawka brunatna.

Gdzie rosną purchawki?

Purchawki występują zarówno w lasach i na ich obrzeżach, jak i na łąkach, pastwiskach i w parkach. Niektóre rosną na martwym drewnie (jeśli jest ono zagrzebane w ziemi, wygląda, jakby wyrastały wprost z podłoża).

Kiedy rosną purchawki?

Występowanie tych grzybów jest w pewnym stopniu uzależnione od gatunku, ale pojawiają się od czerwca do października, a nawet listopada. Niekiedy pozostałości owocników można spotkać jeszcze w kolejnym sezonie.

Czy purchawki są jadalne?

Na purchawki przeważnie zwracamy uwagę, kiedy są dojrzałe lub stare, a przypadkowo potrącone wyrzucają z wnętrza chmurę zarodników. Znacznie rzadziej zauważamy je, gdy są młode, a to błąd. Bo właśnie młode purchawki są jadalne. Po przekrojeniu muszą mieć biały, w miarę zwarty miąższ. Kiedy ich wnętrze zaczyna przybierać żółty kolor, przestają nadawać się do jedzenia (miąższ staje się śluzowaty i zaczyna rozpływać się). Z czasem ich wnętrze (zwane glebą) ściemnieje i wypełnią je zarodniki.

Jak jeść purchawki?

Młode owocniki warto obrać ze skórki, a następnie można je smażyć w panierce lub bez, dusić, dodawać do zup i innych potraw. Nadają się też do suszenia.

Grzyby podobne do purchawek

Nie wszystkie kuliste grzyby to purchawki. Podobne do nich są m.in. tęgoskóry, które w początkowym okresie rozwoju również mają białe wnętrze (wyróżniają się m.in. twarda i mocna skórka, a ogólnym wyglądem przypominają ziemniaki). Tęgoskóry to grzyby trujące (powodują zatrucia), choć bywały stosowane jako substytut trufli.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nazwa purchawki

Polska nazwa purchawki wiąże się z dźwiękiem, jaki wydaje starszy okaz po nadepnięciu. Natomiast dość zaskakujące jest znaczenie jej oficjalnej nazwy Lykoperdon. To... „gazy” wilka (a grecki wyraz „perdomai” budzi słuszne skojarzenia).

Zobacz w galerii, jak wyglądają różne purchawki:

Polecjaka Google News - RegioDom
Wypoczywaj w ogrodzie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo