https://e-budownictwo.pl
reklama

Brzoskwinie – jakie odmiany uprawiać w Polsce. Choroby atakujące brzoskwinie i walka z nimi

Katarzyna Piojda
Brzoskwinie w ogrodzieCo do uprawy brzoskwiń, to podstawowa zasad mówi o tym, że im ładniejszą aurę mamy latem, tym smaczniejszymi owocami brzoskwiń uraczy nas drzewo.
Brzoskwinie w ogrodzieCo do uprawy brzoskwiń, to podstawowa zasad mówi o tym, że im ładniejszą aurę mamy latem, tym smaczniejszymi owocami brzoskwiń uraczy nas drzewo. fot. 123RF
Właściwki, twardki, bryniony – tak nazywane są brzoskwinie. Piszemy, jak można uprawiać drzewka brzoskwiniowe w ogrodzie i cieszyć się smacznymi owocami.

Najlepiej jeść świeże brzoskwinie razem ze skórką. To dlatego, że ta – podobnie, jak cały owoc – jest źródłem witamin: PP (B3, niacyny), C, A i E. Brzoskwinie w mniejszych ilościach zawierają także inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz witaminę K. Są więc jak bomba witaminowa. Oprócz wspomnianych witamin zawierają też żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Owoce te polecane są m.in. kobietom w ciąży, dzieciom, osobom starszym i sportowcom. Po brzoskwinie często powinni też sięgać ludzie chorzy na anemię, ponieważ te owoce pobudzają wzrost czerwonych krwinek. Ponadto brzoskwinie są wskazane w diecie osób z nadciśnieniem.

Brzoskwinie są lekkostrawne, ponieważ składają się głównie z wody. Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kilokalorii. Świeże owoce mają niski indeks glikemiczny
Brzoskwinie są lekkostrawne, ponieważ składają się głównie z wody. Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kilokalorii. Świeże owoce mają niski indeks glikemiczny (IG tylko 35). Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uznaje się te o IG poniżej 40. summa (Pixabay.com)

Suszone brzoskwinie mają jednak zupełnie inne właściwości. Nie są one zalecane cukrzykom i osobom, które się odchudzają, ponieważ zawierają o wiele więcej cukru i kalorii.

Im cieplej, tym lepiej dla brzoskwini

Zasada jest taka: im cieplejsze lato, tym smaczniejsze (czytaj też: bardziej soczyste i słodkie) brzoskwinie. To dlatego w ciepłym klimacie są najlepsze i największe. Czasami brzoskwinie rodzą tak duże owoce, jak jabłka.

W naszych warunkach również można mieć brzoskwinie w przydomowym ogrodzie. – Kwitną na przełomie kwietnia i maja, owoce widać na początku lata, ale najlepsze są te zerwane wczesną jesienią – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Są to drzewka, których owoce dojrzewają najdłużej, nawet przez ponad 3 miesiące. Minus jest taki, że brzoskwinia jest podatna na mróz. Nawet majowe przymrozki mogą jej tak zaszkodzić, że drzewko nie przetrwa.

Sadzenie brzoskwini

Kto chce mieć w ogrodzie brzoskwinie, powinien wysadzić szczepione odmiany. Można też wysiać pestki z owoców. Niektóre brzoskwinie tak samo, jak morele, można wysiewać. Najlepsze miejsce to nasłonecznione miejsce. Drugi warunek: miejsce musi być osłonięte przed wiatrem. Dobrze, żeby w niedalekiej odległości, np. kilka metrów dalej, rosły inne drzewka owocowe albo bujne krzaki. Gleba, na której zasadzi się brzoskwinię, powinna być żyzna, przepuszczalna i o dużej zawartości próchnicy. Drzewka słabo urosną np. na glebie gliniastej i torfiastej, ponieważ jest to gleba nieprzepuszczalna. Ziemi zbyt wilgotnej też brzoskwinia nie lubi.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polecamy do małych ogrodówDwie odmiany owoców na jednym drzewie 

Brzoskwinia w polskich warunkach

W polskich warunkach drzewka brzoskwiń mają nawet 5 metrów wysokości. Drzewka, aby lepiej rosły i się rozwijały, warto nawozić nawozami organicznymi. Ogrodnicy zalecają choćby obornik i kompost. Nawozy mineralne, zwłaszcza azotowe, też wspomagają drzewko. Specjaliści radzą nawozić brzoskwinię azotem dwa razy w roku: wczesną wiosną (pod koniec marca) i potem najpóźniej w trzecim tygodniu czerwca.

Przeczytaj: Morele, czyli jakie odmiany uprawiać w Polsce 

Odmiany brzoskwini do naszego klimatu

Amsden to jedna z najwcześniejszych odmian brzoskwiń, które obrodzą. Owoce dojrzewają od drugiej połowy lipca, a każdy waży około 100 gramów. Ich miąższ jest zielonkawobiały.

Na owoce z odmiany Magdalenka Czerwona trzeba czekać do września. Miąższ jest żółtobiały. Owoce mają po ponad 100 gramów masy. Czasem ważą nawet 130–140 gramów.

Halego to odmiana jednych z największych brzoskwiń. Jeden owoc może ważyć nawet ponad 300 gramów. Ma żółty miąższ. Owoc dojrzewa nie szybciej niż w drugiej połowie sierpnia.

Inka ma owoce drobniejsze od Halego, ale i tak często ważą więcej niż 200 gramów. Ma żółtokremowy miąższ. Brzoskwinie Inki dojrzałe są na przełomie sierpnia i września.

Nieco później, bo w pierwszej połowie września, można zrywać owoce brzoskwini o odmianie Elberta. Drzewko wydaje owoce o żółtym miąższu. Ważą zazwyczaj około 200 gramów.

Siewka Rakoniewicka ma dosyć duże owoce, nawet 300-gramowe. Jej miąższ jest żółty. Owoce dojrzewają w połowie września.

Harnaś ma dosyć małe owoce, o masie do około 130 gramów. Ich miąższ jest żółty. Te brzoskwinie można zrywać w pierwszej połowie sierpnia.

Choroby atakujące brzoskwinie

– Kędzierzawość liści to jedna z najczęściej występujących chorób grzybowych na tym drzewku – informuje Mikietyński. – Potrafi pozbawić je wszystkich liści. Warto zastosować opryski podobne, jak w przypadku moreli zaatakowanych przez tę chorobę, a więc Silit i Miedzian.

Oprysk należy wykonać najpóźniej w kwietniu, gdy rozwiną się pierwsze pąki. Nie może być za zimno. Najlepiej, gdy temperatura będzie wyższa niż 5 stopni Celsjusza, bo wtedy tylko zabieg będzie skuteczny.

Rak bakteryjny brzoskwini powoduje natomiast, że kwiaty w okresie kwitnienia stają się brunatne, obumierają. Na liściach widać plamy. W tym przypadku też pomocne są Silit i Miedzian, a także Champion. 

Warto przeczytać: Jak zapobiegać chorobom drzew owocowych

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na e-budownictwo.pl E-budownictwo