Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
71 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Ile kosztuje choinka z Lasów Państwowych na święta 2023? Ruszyła sprzedaż świerków, jodeł, sosen
Cena za choinkę - czy to świerk, czy sosna albo jodła prosto z lasu - jest zazwyczaj nieco niższa od tej na stoisku w środku miasta, bo pomija pośredników....
Wyhoduj na święta własne pieczarki z grzybni, to ostatni moment. Sprawdziliśmy, jak długo rosną pieczarki w kartonie
Grzybnia pieczarki białej kupiona na początku grudnia wystarczy, by już na święta Bożego Narodzenia zbierać plony. Do świątecznych dań możemy użyć pieczarek z...
Kiedy sadzić grusze w sadzie? Stare odmiany grusz wciąż są cenione, bo ich smak pamiętamy z sadu dziadków
Uprawa grusz, starych czy tych nowszych odmian wymaga odpowiedniego stanowiska, w porę przycinania, a nawet zaproszenia do sadu pszczół murarek. Wszystko...
Objawy wścieklizny u psa i człowieka. To śmiertelna choroba także dla ludzi. Za brak szczepienia grozi mandat
Szczepienie psów jest obowiązkowe i ważne ze względu na zdrowie ludzi. W ubiegłym roku w Polsce odnotowano kilkadziesiąt przypadków zachorowań zwierząt na...
Jak pozbyć się chrzanu z ogródka? Ta roślina szybko i wytrwale rozprzestrzenia się na działce, nawet tam, gdzie jej nie chcemy
Często pada pytanie, jak pozbyć się chrzanu z ogródka. Tarty chrzan jest bardzo lubiany jako dodatek do mięs czy jajek, przyprawa do przetworów. Posiadanie tej...
Śliwki suszyć w piekarniku czy na słońcu? Pogoda sprzyja. Nie popełnij błędów, a owoce zachowają smak i przetrwają do zimy
W sadach, ogrodach i na działkach trwa okres zbiorów. Suszenie owoców w piekarniku nie wymaga wysokiej temperatury, podobnie, jak w przypadku grzybów. Jabłka,...
Kto nie musi płacić podatku od psa? Poznaj listę odstępstw, bo może w twojej gminie jest taka opłata
Podatek od posiadania psa w swojej maksymalnej stawce urósł w 2023 r. Posiadanie czworonożnego przyjaciela kosztuje i nie chodzi tylko o karmę, smycze, gryzaki...
Prababcia nie miała lodówki, więc jak przechowywała żywność? Poznaj tradycyjne metody konserwowania jedzenia
Jak przechowywać jedzenie bez lodówki, żeby się nie popsuło? Dręczy cię takie pytanie, gdy zepsuje się chłodziarka? Twoja babcia lub prababcia o takim sprzęcie...
Niedoceniany skarb z babcinego ogrodu wraca do łask. Sprawdź, jak uprawiać agrest na działce i kiedy przycinać krzewy
U babci na wsi między porzeczkami rósł podobny krzew, ale o większych owocach z włoskami. To agrest, który powoli wraca do łask i ponownie pojawia się w...
Robimy dżem truskawkowy domowej roboty i liczymy koszty przetworów. Opłaca się robić, czy taniej będzie kupić gotowe słoiki?
Sezon na domowe przetwory rozpoczął się na dobre. Postanowiliśmy policzyć, czy opłaca się robić domowy dżem truskawkowy przy aktualnych cenach. Cukier od...